Advies

Het maken van de juiste keus hangt geheel af van uw situatie.
Heeft u een redelijk beschutte ruimte(s) die redelijk vrij van wind is en vind u het niet erg een minuutje op de warmte te moeten wachten, dan is een gasheater een fijne optie. Op een balkon of winderig terras is het waarschijnlijk meer voor de hand liggend om voor een korte golf terrasstraler te kiezen die nauwelijks last heeft van de invloeden van de wind.

Welke buitenverwarming het best geschikt is voor uw situatie, hangt af van uw wensen en de daarbij behorende mogelijkheden.
- Gebruikt u liever elektra of propaangas als verwarming?
- Hoe werkt infrarood warmte?
- Wenst u een mobiele staande of vaste hangende heater?
- Wat voor een soort licht geeft een elektrische heater af?
- Zijn er ook elektrische terrasheaters bedienbaar met mijn smartphone?
- Wat is het verschil tussen infrarood, carbon, Gold Tube en kwarts lampen?
- Hoeveel vermogen heb ik nodig aan terrasstralers?
Laten we de bovenstaande vragen eens doornemen.

Gasheaters
Gasverwarming heeft niet de prioriteit om personen en objecten als eerst te verwarmen, maar zorgt voor een aangename behaaglijke omgeving. De lucht voelt dus rondom de gasheater warm aan waardoor het heerlijk buiten vertoeven is. De wind kan wel voor warmteverlies zorgen, daarom is een beschutte ruimte essentieel voor de gasheater.
Vanuit de fabriek wordt aangeraden om propaangas boven butaangas te gebruiken om dat propaangas een schonere verbranding heeft dit is beter voor zowel het milieu als de heater.

Enkele voordelen van een gasheater zijn:
- Met een staande terrasverwarmer op gas is men nooit aan een vaste locatie gebonden, omdat deze eenvoudig verplaatsbaar zijn en geen vast snoer hebben dus geen elektra aansluiting behoeven. Met andere woorden, van de eettafel gezellig door naar de loungeset is geen probleem voor de gasheater.
- Een gasverwarmer heeft vaak een mooi design en is daardoor een sier meubelstuk voor de tuin, patio, overkapping etc.
- Een gasverwarmer brengt sfeer met een gezellige vlam of zachte gloed om naar te kijken, in tegenstelling tot een elektrische heater die in de meeste gevallen rood licht uitstraalt.
- Een terrasverwarmer op gas heeft vaak een groter vermogen omdat deze niet afhankelijk is van het elektriciteitsnet.
- Een gasverwarmer heeft een eenvoudige ontstekings knop om de vlam te laten ontbranden. 
- De gastank wordt vaak opgeslagen onder in de gasheater waardoor deze extra beveiligd is tegen omvallen.Een behaaglijke terras verwarming is onder te verdelen in twee soorten:

Elektrische heaters
Enkele voordelen van een elektrische terrasverwarmer zijn:
- Het verbruik van een elektrische terrasverwarmer is vaak goedkoper, omdat gas meestal duurder is dan elektriciteit.
- De elektrische heater raakt niet op, dus bij onverwachts visite steek je met alle gemak de stekker in het stopcontact.
- Nog een bijkomend voordeel is dat de elektrische heaters voorzien zijn van hoogwaardige krachtige infrarood lampen met 8000 branduren, waardoor ze niet vervangen hoeven te worden op de lange termijn.
- De warmte die een elektrische heater afgeeft is te vergelijken met de aangename warmtestralen van de zon, die direct op personen en objecten stralen d.m.v. een korte golf straling. Er wordt dus bijna geen warmte weggewaaid door de wind.
- Elektrische heaters zijn "schoon" (geen uitstoot). Gasheaters branden op propaan, hoewel deze brandstof tegenwoordig schoner is als vroeger.
- De warmte die met een elektrische heater word geproduceerd vind niet plaats door verbranding, enkele elektrische heaters kunnen daarom binnenshuis in een "niet vochtige ruimte" worden gebruikt. (uiteraard met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften)
- Een elektrische heater kent in tegenstelling tot de gasheater geen zogenaamde "warm-up fase", na inschakeling is de elektrische heater binnen 1 seconde warm.
- Het onderhoud is zeer eenvoudig, er zijn namelijk geen roterende onderdelen die stuk kunnen gaan, zo nu en dan de roosters schoonhouden van bijvoorbeeld spinnenwebben en de klus is geklaard.
- De geur van gas is niet aanwezig bij een elektrische heater.
- Last but not least, een elektrische heater is vrij geluid.
De infrarood halogeen lamp warmt niet alleen de lucht in de omgeving op, maar in de eerste instantie alle voorwerpen en personen binnen haar bereik, net als de zon.

Hoe werkt infrarood warmte?
- Convectie / stralings warmte (middengolf straling): dit type verwarming zorgt voor een verwarmde omgeving, zoals een standaard radiator dit in de woonkamer doet. Een nadeel is dat zodra je een raam open zet de warmte groten deels verloren gaat.  
- Stralings warmte (kortegolf straling): dit type verwarming zorgt voor een rechtstreekse straling naar personen en objecten, met minimale warmte verlies zelfs bij verschillende weersinvloeden. Deze behaaglijke warmte voelt men bijvoorbeeld letterlijk op de rug en schouders stralen en aangenaam gloeien zoals zonnestraling op de huid.
1.Onder infrarood terrasstralers vallen; halogeen lampen en golden tube lampen. (kortegolf straling) 
2.Onder een combinatie van infrarood en convectie verwarming vallen: carbon fiber lampen en quartz ook wel kwarts lampen genoemd en gas. (korte met middengolf straling).

We gaan u niet te veel belasten met een korte en lange warmte golf theorie, maar de onderstaande alinea is misschien wel interessant voor u. De infrarode stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar wel op de huid waarneembaar door hun warmte werking. Infrarood betekent 'onder het rood', omdat de warmte van de infraroodstraling iets lager ligt dan die van het rode licht. Infraroodstraling is de warmte die wij voelen van de zon of het nu winter of zomer is. Het voordeel van infraroodstraling is dat het verder niets te maken heeft met UV stralingen. Wanneer het infrarood van een zonnestraal een object op aarde raakt, neemt dit object een deel van de straling op en wordt warm tot heet. De infrarood lampen die op de markt verkrijgbaar zijn werken volgens het zelfde principe. Een infraroodstraler van een elektrische heater warmt dus niet in de eerste instantie de lucht op in de omgeving, maar juist alle voorwerpen binnen haar bereik. Dit is dus de reden waarom de infraroodstraler zeer effectief als buitenverwarming kan worden gebruikt. Nog een  bijkomend voordeel is dat weersinvloeden zoals wind weinig warmteverlies zullen veroorzaken, omdat de infraroodstraler direct het object verwarmt en nogmaals niet de omgeving.

Een staande terrasverwarmer
Een staande gasterrasverwarmer werkt in bijna alle gevallen op propaan- of butaangas. Het voordeel van een mobiele terrasverwarmer is dat je niet afhankelijk bent van een vaste locatie en geen last van snoeren hebt. U kunt hem zeer eenvoudig verplaatsen van de eettafel naar de loungeset om de avond gezellig voort te zetten. De warmte straalt naar de standaard zithoogte en zorgt hierdoor voor een aangename warmte. Ook hoeft u geen rekening te houden met een eventuele stroom voorziening naar de tuin. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar als het gaat om staande gasheaters met een elektronische ontsteking. De meest bekende staande paddenstoel model terrasheater, is voorzien van een bovenkap en handige wieltjes. De staande kolom terrasheater en de loungeheater deluxe hebben een zichtbare vlam en deze is zeer aangenaam en sfeervol om naar te kijken. Wilt u uw zitgedeelte op een klein beschut balkon verwarmen of wat extra verwarming bij de eettafel of uw favoriete stoel in de tuin, dan biedt de tafelheater op gas een mooie uitkomst.

Een hangende terrasheater
De stof- en waterdichte infraroodstraler (IP65) is bedoeld om buitenshuis te gebruiken. Deze standaard halogeen heaters zijn verkrijgbaar vanaf 1300 Watt tot 2500 Watt. Een vereiste is dat je voor het plaatsen van de heater een buiten stroomvoorziening dient te hebben, het mooist natuurlijk ter hoogte van de heater zelf. Er zijn modellen beschikbaar die, met bijgeleverde beugels of kettingen, onder een stevig parasol- of tentframe en op het plafond gehangen kunnen worden zoals de ultra serie. 

Het licht van een elektrische terrasheater
Het standaard licht dat de meeste halogeen heaters uitstralen is rood, mocht u dat een nadeel vinden dan is er de optie om te kiezen voor de amber heater smart 2000W, dit Low Glare model heeft 90% minder stralingslicht en meer warmte d.m.v. een golden tube lamp die bestaat uit een gold coating van meerdere lagen, waardoor het uitstralende licht is te vergelijken met de warme zachtgele gloed van een brandende kaars. Wilt u alleen een terrasverwarmer zonder enige bron van licht dan is het wellicht een optie om te kiezen voor een outdoor hitte paneel van 1800W. Dit elektrische model is van aluminium met metaal geeft een goede warmte af tot max. 12m2 en is speciaal geschikt voor gebruik onder een overkapping.

Smartphone bediening
De amber heater smart 2000W is een superieure lamp die meer warmte maar minder licht verspreidt. Het vermogen en de warmtestraling zijn beide te bedienen uw mobiele telefoon d.m.v. een handige app. Hierdoor kunt u de warmte nog beter naar uw wens instellen. Daarnaast is deze smartphone app zo ingesteld, dat er meerdere terrasstralers bedient kunnen worden vanuit 1 app. 

Wat is het verschil tussen infrarood, carbon, Gold Tube en kwarts lampen?
Golden Tube stralers:
Deze golden tube straler is vrijwel gelijk aan de traditionele halogeenlamp, met als groot voordeel dat deze lamp dusdanige korte warmte golven uitzend dat deze golden tube straler de personen en objecten nog sneller verwarmt. Dit komt omdat deze halogeen straler zeer korte sterke golven uitstraalt. Alle halogeen lampen van onze golden tube series die wij aanbieden zijn van ongekend hoog rendement en hoeven bij gebruik onder normale omstandigheden niet vervangen te worden. De infrarood stralers die wij aanbieden zijn vervaardigd met een aluminium of RVS behuizing met reflectoren. Ook zijn ze stofvrij en spatwaterdicht volgens de Europese IP65 en soms IP55 normen en wetgeving

Dr. fischer stralers:
De sterkste stralers zijn de dr. fischer halogeenlampen die zijn voorzien van een HQ goldsun reflector die de stralings warmte nog sterker reflecteert, waardoor deze nog warmer en aangenaam aanvoelt. De gloeidraad van deze halogeenlamp bereikt vrijwel onmiddellijk na inschakeling de juiste temperatuur van 1200C! Door deze reflector wordt de warmte op extreem hoog tempo om de lamp heen weerkaatst, waardoor er nog meer warmte wordt gecreƫerd.
Deze serie bestaat uit twee types:
- Dr. fischer heater aqua: de HQ reflector comprimeert de warmtestraling sterk naar personen en objecten.
- Dr. fischer heater supra: de grotere HQ reflector verspreid de warmtestraling zeer krachtig in een groter gebied.
 
Kwarts ook wel quartz lampen:
Kwarts lampen, waarbij de lampen letterlijk gaan gloeien, hebben als hoofddoel direct de omgeving te verwarmen net als als de convectie radiator in de woonkamer. Dit is voornamelijk een aangename vorm van verwarming onder een beschutte overkapping, carport of balkon. De kwartslamp is dus afhankelijk van de weersomstandigheden en mag niet in een vochtige ruimte worden gebruikt.

Carbon fiber stralers:
Het is in meerdere gevallen handig dat zowel de omgeving als objecten en personen worden verwarmt. Denk hierbij aan een partytent, werkruimte of een staande tafel. Voor deze doeleinden worden vaak carbon fiber stralers ingezet.

Hoeveel vermogen aan terrasstralers heb ik nodig voor mijn terras?
Het is zeer goed mogelijk om het gedeelte waar u zit op het terras te verwarmen met meerdere heaters of zelfs verschillende type terras verwarmers. Sommige zullen kiezen voor een vaste gezekerde 16A elektra aansluiting van max. 3500Watt en zullen hierop meerdere dezelfde elektra terrasverwarmers aan sluiten. Andere kiezen weer voor een mix met zowel een verplaatsbare gasheater als extra bijverwarming tezamen met een elektrische vaste terrasverwarmer aan de muur, zodat je niet snel afhankelijk bent van een vaste opstelling, hoe groot de groep visite ook is!
* De keuze die u maakt is afhankelijk van de terras opstelling, de aansluitings mogelijkheden en de beschutting. Voor een behaaglijk verwarmt terras kunt u enigszins rekening houden met het volgende schema:
1.Minder dan  6 m2            :  1 x 1500Watt of 1 x 2000Watt 
2.Tussen de   6 en 12 m2  :  1 x 2000Watt of 2 x 1500Watt 
3.Tussen de 10 en 16 m2  :  2 x 1500Watt of 3 x 1000Watt
 
Voor terrasheaters op gas is de straling minder direct dus wordt er gemiddeld zo rond de 500Watt  per m2 extra gerekend.
Aangezien we meerdere soorten heaters hebben met verschillende vermogens en soorten straling, hebben wij de verbruikskosten per uur voor u bij elk product gezet, zodat u dit in uw overweging kunt meenemen. De vermelde verwarmings capaciteiten van alle heaters geven een maximum bereik aan bij gebruik onder ideale weersomstandigheden. 
*Er is natuurlijk van persoon tot persoon een groot verschil van wat wel of niet behaaglijk, warm of zelfs heet is, bovenstaand schema is daarom een richtlijn.
 
Tot slot
Hopelijk helpt deze bovenstaande informatie u een keuze te maken omtrent het soort verlichting dat het best in uw situatie past. Wij zijn u graag van dienst indien u nog vragen heeft. Wij wensen u vele warme lente, zomer en herfstavonden toe met zo nu en dan een sfeervolle warme winteravond in de tuin! Succes met uw keuze!